Reflections

Ah, viața simplã!- ,,Viaţa nu este o cursă, ci o plimbare care trebuie savurată cu fiecare pas.”

Un om de afaceri american se afla pe cheiul unui sătuc mexican de coastă, când a acostat o barcă mică cu un singur pescar. În barcă se aflau câţiva peşti mari; ton cu aripioare galbene. Americanul l-a lăudat pe mexican pentru calitatea peştilor săi şi l-a întrebat de cât timp a avut nevoie ca să-i prindă. Mexicanul i-a răspuns: „Nu mult.”

Atunci americanul l-a întrebat de ce nu a stat mai mult în larg ca să prindă mai mulţi peşti. Pescarul a răspuns că are suficient peşte pentru a acoperi nevoia imediată a familiei sale. Atunci americanul l-a întrebat: „Dar ce faci în restul timpului?”

Pescarul a spus: „Dorm până târziu, pescuiesc puţin, mă joc cu copiii mei, îmi fac siesta împreună cu soţia mea Maria. Apoi seara mă duc în sat unde beau vin şi cânt la chitară împreună cu amigos. Viaţa mea este plină de întâmplări şi ocupaţii, seńor.”

Americanul îl luă în bătaie de joc: „Eu sunt licenţiat la Harvard şi te pot ajuta. Ar trebui să petreci mai mult timp la pescuit şi cu venitul obţinut să îţi cumperi o barcă mai mare. Cu venitul obţinut din barca mai mare ţi-ai putea cumpăra mai multe bărci. Eventual vei avea o întreagă flotă de bărci de pescuit. În loc să vinzi ceea ce ai prins la un intermediar ai putea vinde direct la producător, eventual ai putea să-ţi deschizi propria ta fabrică de conserve. Tu vei controla atât produsul cât şi fabricarea şi distribuirea lui. Va trebui să părăseşti acest sat mic de pescari şi să te muţi în Mexico City, apoi în Los Angeles şi eventual în New York City, de unde îţi vei conduce întreprinderea în proces de extindere.”

Pescarul îl întrebă: „Dar seńor, cât va dura acest lucru?”
„Vreo cincisprezece, douăzeci de ani.”
„Şi apoi, seńor?”
Americanul râse şi spuse: „Aceasta este partea cea mai bună. Când este timpul potrivit vinzi publicului stocurile
firmei şi devii foarte bogat. Vei face milioane.”
„Milioane, seńor? Şi apoi?”
Americanul i-a spus:

„Atunci vei ieşi la pensie şi te vei muta într-un sat mic de pescari unde vei dormi până târziu, vei pescui puţin, te vei juca cu nepoţii tăi, îţi vei face si- esta cu soţia ta Maria, iar seara te vei duce în sat unde vei putea bea vin şi cânta la chitară cu amigos.”

Nu trece prin viaţă atât de repede încât să uiţi nu numai de unde vii, dar şi încotro te îndrepţi. Scopul nostru în viaţă, precum spunea Martin Luther, este „să-l iubim pe Dumnezeu şi să ne bucurăm de El pentru totdeauna!” Iar eu aş adăuga, să-i ajutăm şi pe alţii să se bucure de viaţă prin a le spune despre dragostea lui Dumnezeu şi despre viaţa fericită pe care El ne-a dat-o! – David Brandt Berg